Combi-keuring

Voor de verkoop van je woning heb je meestal zowel een EPC als een elektrische keuring nodig. Door een combi-keuring te bestellen, geniet je van een interessante korting. Beide controles (EPC + elektrische keuring) worden gelijktijdig door ons uitgevoerd. Zo bespaar je dus zowel tijd als geld!


Elektrische keuring bij verkoop

Bij de verkoop van een appartement of woning, is de elektrische keuring van de binneninstallatie verplicht. Deze verplichting geldt voor alle wooneenheden waarvan de installatie (deels) dateert van voor 01/10/1981. Is de elektrische installatie van na 01/10/1981 of na deze datum vernieuwd of uitgebreid, dan is er in principe een keuringsverslag aanwezig. Indien dit verslag niet kan worden voorgelegd, dient er alsnog een elektrische keuring te gebeuren.

Het verslag van deze controle dient ten laatste op het moment van het verlijden van de koopakte aanwezig te zijn. Toch raden we aan om de elektrische keuring zo snel mogelijk te laten uitvoeren. Met een negatief verslag mag de woning ook verkocht worden. De nieuwe eigenaar dient dan de installatie in orde te brengen en deze te laten herkeuren. Dateert de installatie van voor 01/10/1981, dan dient de elektrische installatie te worden herkeurd binnen de 18 maanden na het verlijden van de notariële akte. Is de installatie van na 01/10/1981, of werd deze na deze datum uitgebreid of verzwaard, dan dien je de installatie te laten herkeuren binnen de 12 maanden na de oorspronkelijke controle. Een positief keuringsverslag is 25 jaar geldig.

Er is geen elektrische keuring noodzakelijk wanneer de koper en verkoper overeenkomen dat de woning volledig gerenoveerd of afgebroken zal worden. De notaris zal dit in dergelijk geval steeds in de notariële akte opnemen.

EPC of energieprestatiecertificaat

Wil je een appartement of woning verkopen? Dan is het verplicht om een EPC (energieprestatiecertificaat) van dit woongebouw te laten opmaken. Het EPC dient beschikbaar te zijn voordat de woning te koop wordt aangeboden. Enkele een energiedeskundige type A mag dergelijk energieprestatiecertificaat opmaken.

Het resultaat van het EPC geeft het energieverbruik per m² woonoppervlak per jaar weer. Dankzij dit kengetal kunnen potentiële kopers de energiezuinigheid van een verschillende appartementen of woningen onderling vergelijken. De verkoper kan hiermee ook de energiezuinigheid van de woning aantonen. De score van het EPC wordt beïnvloed door de gebruikte materialen (isolatie, beglazing,...), het rendement van de installaties voor verwarming en warm water en de aanwezigheid van energiezuinige technieken (zoals zonneboiler, photovoltaïsche panelen,...). Daarnaast geeft het EPC ook enkele praktische tips om de woning nog energiezuiniger te maken.

Je kan de opmaak van het EPC voorbereiden door een aantal documenten klaar te leggen. Hoe meer informatie de energiedeskundige krijgt, hoe nauwkeuriger het resultaat!

  • plannen van de woning
  • lastenboek van de woning
  • facturen van bouwmaterialen en verwarmingsinstallaties
  • technische documenten van de gebruikte bouwmaterialen en verwarmingsinstallaties
  • het oude energieprestatiecertificaat indien aanwezig
  • een postinterventiedossier of een as-built plan.

De energiedeskundige stelt het energieprestatiecertificaat op, aan de hand van alle gegevens die hij tijdens zijn plaatsbezoek noteerde. Dit gebeurt op kantoor met de EPC-software. Hierdoor is het onmogelijk om een EPC onmiddellijk bij het plaatsbezoek af te leveren.

Een energieprestatiecertificaat is steeds 10 jaar geldig.

Meer info? Advies nodig?

Contacteer ons via 02/899.04.51 of vul ons contactformulier in.